czwartek, 25 czerwca 2015

Najlepsze ciasto z rabarbarem



Najlepsze jakie do tej pory jadłam.  Ciasto delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.  Do tego kwaśny rabarbar i orzechowa kruszonka. Pyszności!

Składniki:

  • 350g rabarbaru ( oczyszczonego I pokrojonego na 4cm kawałki)
  • 200g drobnego cukru
  • 140g miękkiego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
Na kruszonkę:
  • 160g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 30g cukru 
  • garść grubo posiekanych orzechów włoskich


Rabarbar wymieszać z 50g cukru i odstawić na około 30min.

Utrzeć masło z resztą cukru,  dodać jajka, mąkę z proszkiem i zmielone migdały. 

Zmiksować wszystko, lecz nie za długo. 

 Na przygotowaną tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć ciasto. Na ciasto nałożyć odsączony rabarbar.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st.C ( 160st.C dla termoobiegu) na 25 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę z podanych wyżej składników.

Po upływie 25 minut wyłożyć formę z pieca i rozłożyć na cieście kruszonkę, I ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut. 

Po tym czasie ciasto wyłożyć I ostudzić.  

Według uznania ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz