To coś jak murzynek na spodzie z pianka od skubańca przełożony dżemem i posypany wiórkami. Słodki i szybki pomysł na ciasto.
Przepis nieco zmieniony przeze mnie, dostałam od koleżanki jeszcze w szkole średniej. Polecam!
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru do ciasta i 1 szkl.cukru do białek
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. zimnej wody
- 6 jaj
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoika dżemu
- 150 g wiórek kokosowych
Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dolać wodę. Przestudzić.
Wbić żółtka i wieszać je do masy. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozsmarować dżem lub powidła.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypując cukier ubijać dalej. Gotową pianę wyłożyć na ciasto, a na nią wysypać wiórki kokosowe.
Piec w temp.180 st.C przez 30-35 minut (termoobieg 170st. przez 25 min.).
Smacznego!
Pięknie wygląda ciasto, musi być bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe i pianka z kokosem... pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiacho czekoladowe i ta kokosowa pianka to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń