Czerwiec to u nas dość uroczysty i obfitujący w świętowanie miesiąc. Tym razem urodziny mojego młodszego synka. Dla Niego ten torcik. Prosty i pyszny. Z dodatkami jakie dzieci lubią najbardziej (przynajmniej moje) truskawkami,bezami i czekoladą.
Składniki na biszkopt (tortownica 23-25 cm śred.):
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/4 szkl. mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Żółtka i przesianą mąkę z proszkiem dodać do ubitej masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach przez krótką chwilę.
Ciasto przełożyć do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wyrównać.
Piec w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C) przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.
Wystudzić.
Składniki na czekoladowy krem:
- 600 ml śmietany kremówki lub do deserów
- 3 tabliczki czekolady półsłodkiej
dodatkowo:
- małe bezy (około 30 szt.)
- truskawki (około 500 -600 g)
- kiwi (około 6 sztuk)
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż 2 razy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić.
Pierwszy blat biszkopta ułożyć na talerzu i posmarować go kremem. Na krem nałożyć pokrojone w kostkę truskawki i przyłożyć drugą część biszkopta. Tę część również posmarować kremem i nałożyć pokrojone w kostkę kiwi.
Nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Na bokach powciskać delikatnie bezy, a na wierzchu ozdobić truskawkami i owocami kiwi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz