Piekłam już wiele razy migdałowe ciastka z różnych przepisów- nie były złe, ale postanowiłam opracować swoja receptę na te pyszności. Po kilku eksperymentach wyszły idealne. Mięciutkie wręcz ciągutkowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Gorąco polecam!
Składniki:
- 180 g mielonych migdałów
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka maki pszennej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 2 białka
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć.
Kuleczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do momentu, aż boki będą złoto-brązowe (jakieś 12-15 minut) w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C).
Smacznego!
miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz- to brzmi idealnie! :)
OdpowiedzUsuń