piątek, 28 czerwca 2013

Muffiny bananowo-migdałowe


Przyznam nieskromnie, że wyszły przepysznie. Są bardzo delikatne, wręcz się rozpływają w ustach. Ze stołu znikły zanim jeszcze dobrze ostygły. Przygotowanie ich jest równie błyskawiczne. Polecam bardzo!

Składniki:
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl.cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej 
  • 2 małe, bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl.wody
  • 2 jajka
Składniki suche wymieszać w jednej misce. W drugiej rozgnieść widelcem banany na papkę i wymieszać z jajkami, olejem i wodą.

Zawartości obu misek połączyć ze sobą niezbyt starannie i nie za długo. Wystarczy zamieszać szybko widelcem.

Masę przełożyć do papilotek. Piec przez 20-25 w temp. 175st.C (termoobieg 160-165st.C).

Smacznego!



1 komentarz: