piątek, 28 czerwca 2013

Ciasto kakaowe z kokosem



To coś jak murzynek na spodzie z pianka od skubańca przełożony dżemem i posypany wiórkami. Słodki i szybki pomysł na ciasto. 
Przepis nieco zmieniony przeze mnie, dostałam od koleżanki jeszcze w szkole średniej. Polecam!


Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru do ciasta i 1 szkl.cukru do białek
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 6 jaj
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika dżemu
  • 150 g wiórek kokosowych
Masło, cukier i kakao umieścić w garnku i podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie zagotowywać!
Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dolać wodę. Przestudzić.

Wbić żółtka i wieszać je do masy. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozsmarować dżem lub powidła.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypując cukier  ubijać dalej. Gotową pianę wyłożyć na ciasto, a na nią wysypać wiórki kokosowe.

Piec w temp.180 st.C przez 30-35 minut (termoobieg 170st. przez 25 min.).

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ciasto, musi być bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto czekoladowe i pianka z kokosem... pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho czekoladowe i ta kokosowa pianka to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń