wtorek, 19 kwietnia 2011

Babka marmurkowa


Moja ulubiona babka. Bardzo wilgotna o intensywnym smaku czekolady. Doskonały wybór dla tych, którzy za babkami nie przepadają - ta na pewno przypadnie im do gustu. Polecam!

Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • olejek waniliowy
  • 120 g gorzkiej czekolady(można zastąpić 3 łyżkami kakao,wtedy nie będzie tak wilgotna,ale równie smaczna)
  • szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem na puch(co najmniej4 minuty). Dodawać po jednym jajku i nadal miksować.Do tak zmiksowanej masy dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i solą na przemian z mlekiem. Dodać olejek waniliowy i jeszcze chwilę pomiksować. 


Czekoladę rozpuścić i dodać do polowy ciasta.Podlużną forme wylożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bulką tartą.
Do formy kłaść na zmianę raz jasne raz ciemne ciasto. Widelcem zrobić zygzaki. 

Piec w temp. 170 st.C(termoobieg 160 st.C) przez 60 - 65 minut. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz