poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciastka z kaszki błyskawicznej mleczno-ryżowej




Jestem bardzo zadowolona z moich ciasteczek. Bardzo szybko można je przygotować, są mięciutkie jak biszkopciki i bardzo smaczne. Dzieci za nimi przepadają. Bardzo polecam!

Składniki na około 22 sztuki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 łyżek błyskawicznej kaszki mleczno-ryżowej o dowolnym smaku (ja dałam truskawkową)
Jajka z cukrem ubić mikserem . Dodać olej i znów ubijać. Ciągle miksując dodać mąkę.

Do powstałej masy dodać kaszkę i zamieszać lub zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem. Powstałe, dość gęste ciasto nabierać łyżeczką i wykładać na blaszkę. Nie rozpłaszczać.

Piec w 160-170 st.C przez około 10 minut, aż brzegi ciastek będą złocisto-brązowe.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyszły super. :)
    Bardzo smaczne i puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je robię. Nie wiem co sadzić jeszcze ale już widzę ze ciastka jakby urosły nieco a niezapowiadały się bo wyszedł taki klej ze pies liże garnek już od 10 minut. Dzieci czekają…

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Rewela! 🙌🏼 Nie przypuszczałam ze z kaszki takie cudo można ukręcić. Dobre! Przepis idzie na ścianę w kuchni. Dzięki

    OdpowiedzUsuń