środa, 7 września 2011

Tort Hawana



To jeden z moich ulubionych tortów - jak nie ulubiony! Kiedyś, dawno temu jak jeszcze pracowałam przez chwilę w cukierni, mieliśmy w ofercie właśnie taki torcik. Próbowałam znaleźć jakiś przepis na ten tort w sieci, ale pod nazwą Hawana wyskakują tylko torty bezowe. Spróbowałam wiec sama go przygotować. Wyszedł naprawdę smacznie. Składa się z jasnego biszkoptu i śmietany. Tylko, że tutaj śmietanę najpierw doprowadzamy do wrzenia, a po ostudzeniu ubijamy. To idealny wypiek na komunie, urodziny czy inne uroczystości. Polecam gorąco!


Składniki na krem:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
dodatkowo:
  • owoce z puszki np.brzoskwinie, mandarynki
  • wiórki kokosowe

Śmietanę wlać do garnka i mieszając co chwilę zagotować. (Nie martwcie się jeśli pojawią się małe drobinki jakby się zważyła. To naturalne. Po schłodzeniu i ubiciu będzie tak jak powinno). Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić i schłodzić. 

Czekoladę rozpuścić, jeśli będzie trudno to dolać odrobinkę wody i wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubijać, a pod koniec ubijania dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Chwilę ubić i krem gotowy.

Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdy płat nasączyć kilkoma łyżkami syropu po owocach z puszki. Na spodzie ułożyć owoce, na nich rozsmarować krem i przykryć kolejnym blatem. Czynność powtarzać 3 razy. 

Wierzch i boki udekorować śmietanowym kremem. Boki dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi. Zamiast owoców na wierzch można wylać galaretkę albo jedno i drugie. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zaryzykuję i spróbuję upiec ten tort , wygląda apetycznie jak już go skosztuję to naiszę ocenę :)

    OdpowiedzUsuń