Przepis z dodatku do Dziennika,, Polska Europa Świat''.
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- słoiczek kremu czekoladowego typu nuttela
- 100 g podprażonych i posiekanych orzechów laskowych (ja użyłam mniej)
- opakowanie polewy deserowej (ja użyłam 50 g rozpuszczonej czekolady mlecznej)
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy sól i jajko. Szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię schłodzić w lodówce przez 30 min.
Po tym czasie wyjąć rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując nieco mąką. Wykrawać szklanką kołka, a ich środki wykrawać kieliszkiem o najmniejszej średnicy.
Piec w temp. 180 st.C przez około 10 min., aby się nie przyrumieniły (termoobieg 170st.C piec nieco krócej). Studzić na kratce.
Zimne ciasteczka smarować kremem czekoladowym i sklejać po 2 ciasteczka spodami do siebie. Wierzch każdego ciastka posmarować polewą czekoladową i posypać orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz