piątek, 30 grudnia 2011

Ciastka na piwie ( Piwoszki)


Pyszne małe ciasteczka. Bardzo proste i tanie składniki, a także samo przygotowanie ciastek. Może nie wyglądają zachwycająco, ale na pewno tak smakują. Smakiem przypominają do złudzenia ciasto francuskie, choć są może troszkę bardziej delikatne. Idealne na przyjęcia, np. sylwestrowe! Polecam!


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 kost. masła lub margaryny (250 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl. piwa
  • powidła, dżem, krem czekoladowy

Margarynę najlepiej zamrozić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i zetrzeć margarynę na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wlać piwo i zarobić szybko ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując mąką. 

Wykrawać dowolne kształty ciastek. Na każdym ciasteczku kłaść marmoladę, dżem, powidła lub krem czekoladowy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 200st.C przez około 8-10 min. (termoobieg 180st.C 7-8') na złoto-brązowy kolor.

Smacznego!

2 komentarze: