piątek, 6 kwietnia 2012

Polewa jogurtowa


Szukałam dzisiaj przepisu na polewę jogurtową, niestety bezskutecznie. Jak nie reklamy gotowych produktów to znów polewy do zapiekania. Zmęczona wyszukiwaniem postanowiłam opracować ja sobie sama. Polewa jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Nie zastyga całkowicie jak czekoladowe polewy, jedynie mocno gęstnieje. Jest pyszna i doskonale się sprawdzi do polania wielkanocnych bab, babeczek, serników i innych ciast. Polecam!


Składniki:
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szkl. gęstego, kremowego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 1 płaska łyżeczka masła (nie musi być)

Przygotować 2 miseczki - większą i mniejszą. Do mniejszej włożyć starta na tarce do warzyw lub drobno posiekaną czekoladę, masło i jogurt.

Do większej miseczki wlać bardzo gorąca, choć niewrzącą wodę. Mniejszą miskę wstawić do większej i mieszać tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści (około 3-5 minut).

Gotową polewę troszkę schłodzić i polać nią ciasto.

Smacznego!

1 komentarz: