Szukałam dzisiaj przepisu na polewę jogurtową, niestety bezskutecznie. Jak nie reklamy gotowych produktów to znów polewy do zapiekania. Zmęczona wyszukiwaniem postanowiłam opracować ja sobie sama. Polewa jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Nie zastyga całkowicie jak czekoladowe polewy, jedynie mocno gęstnieje. Jest pyszna i doskonale się sprawdzi do polania wielkanocnych bab, babeczek, serników i innych ciast. Polecam!
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 1/2 szkl. gęstego, kremowego jogurtu (najlepiej greckiego)
- 1 płaska łyżeczka masła (nie musi być)
Przygotować 2 miseczki - większą i mniejszą. Do mniejszej włożyć starta na tarce do warzyw lub drobno posiekaną czekoladę, masło i jogurt.
Do większej miseczki wlać bardzo gorąca, choć niewrzącą wodę. Mniejszą miskę wstawić do większej i mieszać tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści (około 3-5 minut).
Gotową polewę troszkę schłodzić i polać nią ciasto.
Bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuń