poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Snickerdoodles - ciasteczka z posypką z cukru i cynamonu


Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz zaraz po upieczeniu, później twardnieją, ale nadal są smaczne. Choć muszę przyznać, że długo zwlekałam żeby je wypróbować. Teraz już wiem,że za długo. Proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe ze szklanką mleka. Zwykłe ciasteczka, a dzieciaki za nimi przepadają - przynajmniej moje. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki dla dzieci ,, cook and fun''

Składniki:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 275 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka drobnego cukru i 1 łyżeczka cynamonu na posypkę
 Masło z cukrem zmiksować na puch. Dodać jajko i sok z cytryny i znów miksować. Mąkę z sodą i solą zmieszać w osobnym naczyniu i przesiać do zmiksowanej masy maślanej. Dokładnie wymieszać.


Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczać je w cukrze zmieszanym z cynamonem. Kłaść na nienatłuszczoną blachę zostawiając odstęp między ciastkami. 
Piec przez 8-10 minut w 200 st.C (termoobieg 180st.C) na zloty kolor. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz