Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz zaraz po upieczeniu, później twardnieją, ale nadal są smaczne. Choć muszę przyznać, że długo zwlekałam żeby je wypróbować. Teraz już wiem,że za długo. Proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe ze szklanką mleka. Zwykłe ciasteczka, a dzieciaki za nimi przepadają - przynajmniej moje. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki dla dzieci ,, cook and fun''
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 275 g mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka drobnego cukru i 1 łyżeczka cynamonu na posypkę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczać je w cukrze zmieszanym z cynamonem. Kłaść na nienatłuszczoną blachę zostawiając odstęp między ciastkami.
Piec przez 8-10 minut w 200 st.C (termoobieg 180st.C) na zloty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz