Miękkie i puszyste - drożdżowe racuszki. Doskonałe na drugie danie lub podwieczorek. Polecam!
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- pełna szklanka ciepłego mleka
- 1 szkl. jagód
- szczypta soli
Gdy stanie się gładkie dodać resztę mleka i dobrze wyrobić, żeby zaczęły się pojawiać pęcherze powietrza. Na końcu wsypać jagody i delikatnie je wmieszać ( racuchy równie dobrze smakują i bez owoców). Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość kłaść je łyżką na nagrzaną patelnię, za każdym razem maczać łyżkę w szklance z wodą, żeby ciasto nie przyklejało się do miski.
Smażyć na sklarowanym maśle lub oleju na średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że z wierzchu się przypalą a w środku będą surowe.
Po usmażeniu z dwóch stron posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem jagodowym.
Smacznego!
Bardzo dobry przepis:)
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuń