czwartek, 14 lipca 2011

Racuchy z jagodami


 Miękkie i puszyste - drożdżowe racuszki. Doskonałe na drugie danie lub podwieczorek. Polecam!

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • pełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 szkl. jagód
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, jednej łyżki cukru i połowy mleka zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą dodać je do mąki, wbić jajka, cukier i sól. Wyrabiać drewnianą łyżką. 
Gdy stanie się gładkie dodać resztę mleka i dobrze wyrobić, żeby zaczęły się pojawiać pęcherze powietrza. Na końcu wsypać jagody i delikatnie je wmieszać ( racuchy równie dobrze smakują i bez owoców). Odstawić do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość kłaść je łyżką na nagrzaną patelnię, za każdym razem maczać łyżkę w szklance z wodą, żeby ciasto nie przyklejało się do miski. 
Smażyć na sklarowanym maśle lub oleju na średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że z wierzchu się przypalą a w środku będą surowe. 
Po usmażeniu z dwóch stron posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem jagodowym.
Smacznego!

2 komentarze: