środa, 13 lipca 2011

Orzechowo-czekoladowe zawiniątka


Dla przełamania owocowych wypieków proponuję coś z czekoladą i orzechami. Nie żebym nie lubiła owocowych ciast, wręcz przeciwnie ale chwilowe ich odsunięcie spowoduje większy apetyt na te owocowe pyszności. Dziś upiekłam kruche zawiniątka wypełnione pysznym, orzechowo-czekoladowym nadzieniem. Wyszły pysznie! Polecam!

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu butterscotch lub waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Przesianą mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i urywać kawałki ciasta. Formować z niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego,a następ. je rozpłaszczyć i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 2 mm. Na każdym placku kłaść łyżkę nadzienia.

 Składniki na nadzienie:
  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • szczypta soli
Białka ze solą ubić na sztywno, a następnie dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie orzechy i czekoladę. Masę kłaść na krążki.
Zlepić brzegi koła tak, aby powstały małe woreczki. Ułożyć woreczki na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-25 min. w temp. 180 st.C (termoobieg 15 min. w 165-170 st.C). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz