sobota, 16 lipca 2011

Torcik Śląski z czereśniami


Lekki jak pianka, słodki i owocowy to chyba najlepsze określenia dla tego torcika. Kwaśna śmietana nadaje kremowej masie specyficzny, pyszny smak, a dodatek przykwaskowych czereśni tylko ten smak dopełnia. Bardzo polecam!

Składniki na spód: 
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Składniki na masę śmietanową: 
  • 800 ml łagodnie ukwaszonej śmietany 18%
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 60 g żelatyny
  • 1 kg wypestkowanych czereśni świeżych lub mrożonych
dodatkowo do ozdobienia:
  • 400 ml śmietany do tortów 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
Białka ubić z solą na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier, później żółtka i dalej miksować. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao rozrobione w 3 łyżkach wody i delikatnie wmieszać.
Gotowe wylać na tortownice o średnicy nie mniejszej niż 26 cm, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia i piec przez 15 min. w 180 st. C. Ostudzić.

Żelatynę namoczyć w pół szklanki ciepłej wody przynajmniej przez 15 min.
Mleko zagotować, dodać żelatynę i ostudzić. Gdy przestygnie dodać cukier i kwaśną śmietanę dobrze wymieszać i wylać na przestudzony biszkopt ( biszkopt nadal musi pozostać w zamkniętej obręczy tortownicy).
W gęstniejącą masę wcisnąć połówki czereśni. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h.

Kremówkę ubić, gdy trochę zgęstnieje dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ozdobić nią wierzch i boki tortu. Do dekoracji można użyć całe czereśnie i listki mięty.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz