wtorek, 20 września 2011

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowo-czekoladowym


Miałam dzisiaj ochotę na coś pysznie chrupiącego z orzechami i czekoladą, a że wczoraj dowiedziałam się że po raz trzeci zostanę mamą ta zachcianka jest w pełni usprawiedliwiona (ha ha). Rogaliki, które upiekłam są przepyszne i z tego powodu często zagoszczą na naszym stole. Chyba nie jestem w stanie opisać jak dobrze smakują szczególnie jeszcze ciepłe, dlatego namawiam do ich upieczenia i przekonania się samemu. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(ewent. cukier puder)
  • szczypta soli
  • 8 łyżek kremu czekoladowego(typu nuttela) 
  • 4 lyżki zmielonych orzechów

Krem czekoladowy wymieszać ze zmielonymi orzechami tworząc w ten sposób nadzienie do rogalików.


Mąkę posiekać ze smalcem, dodać cukier, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godz. w lodówce.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować jak na pierogi lekko podsypując mąką. Pokroić ciasto na kwadraty, a te z kolei na trójkąty. Każdy trójkącik posmarować nadzieniem i zwinąć w rogalik.

Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C) przez okolo10 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce przez kilka minut. 

Smacznego! 

1 komentarz: