Troszkę inne wydanie tradycyjnego placka drożdżowego. Pianę z białek przeważnie kładziemy na ciasta kruche, ale tym razem przykrywamy nią ciasto drożdżowe. Drożdżowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto ładnie wyrasta i dobrze smakuje szczególnie jeszcze ciepłe. Polecam!
Inspiracja ze zbioru Dziennka-Kuchnia.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 4 dag świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- jajko
- 1 kg śliwek
- 4 białka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów(nie musi być)
- cukier puder do posypania
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą wlać je do miski z przesianą mąką z dodatkiem reszty cukru. Do miski wbić jajko i dodać rozp. masło.
Dokładnie wyrobić ciasto - najlepiej rękami. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać. Gotową pianę rozłożyć na cieście. Można posypać zmielonymi orzechami, ale to nie jest konieczne.
Umyte i pokrojone śliwki ułożyć na pianie. Piec w temp.180 st.C przez 30 min.(termoobieg 170st.C i nieco krócej). Upieczone posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz