Szybkie i proste w przygotowaniu - pyszne ciasto. Pulchne i pachnące. Doskonałe ze świeżymi owocami, ale także z mrożonymi lub ze słoika. Najlepiej użyć drobnych, kwaskowatych owoców jak np. agrest, maliny, porzeczki czy wiśnie. Bardzo polecam!
Przepis ze strony wielkieżarcie.com.Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- olejek cytrynowy
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- owoce
Jajka zmiksować z cukrem.
Cały czas miksując dodawać kolejno olej, olejek i przesianą mąkę z proszkiem.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śred. 22 cm lub blaszki prostokątnej połowę mniejszej od standardowej, wylać ciasto pozostawiając w misce jakieś 3-4 łyżki.
We formie ciasto rozsmarować równomiernie, a pozostałą resztę w misce zmieszać dokładnie z kakao.
Kakaowe ciasto wyłożyć łyżką w kilku miejscach na jasnym cieście i zrobić zygzaki widelcem lub wykałaczką.
Na wierzch ciasta wyłożyć dość gęsto owoce.
Piec w temp. 185 st.C przez 40-45' (termoobieg 170st.C przez 30-35').
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Takie szybkie ciasta zawsze są przepyszne i zachwycają wszystkich :)
OdpowiedzUsuń