poniedziałek, 19 września 2011

Migdałowe pączki


Przyznam, że po przeczytaniu składu miałam małe wątpliwości jak wyjdą. Zupełnie niepotrzebnie. Pączusie wyszły przepysznie. Ciasto miękkie, nie nasiąknięte tłuszczem i przyjemnie aromatyczne. Migdały można z powodzeniem zastąpić mielonymi orzechami włoskimi, a orzechowe nadzienie kremem czekoladowym, tym bardziej, że w podanym niżej składzie widnieje spirytus. Dla naszych dzieci na pewno czekoladowe nadzienie będzie najlepsze.
Przepis z Encyklopedii Dziennika-Kuchnia.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 7 g suchych drożdży (na 1/2 kg mąki)
  • 6 żółtek
  • 50 g masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 500 g smalcu lub oleju do smażenia
  • płatki migdałowe i cukier puder do posypania
Składniki na nadzienie:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 5-6 łyżek dżemu morelowego
  • 1 łyżka spirytusu

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, solą i migdałami. Wlać mleko,dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Ponownie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie przygotować mieszając migdały z dżemem i spirytusem. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz, uformować wałek i pokroić go na 16-18 części.

Każdy krążek rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć nadzienie i zlepić. Uformowane kuleczki odstawić do wyrośnięcia. Gdy się napuszą smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią. 

Usmażone kłaść na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze i płatkach migdałowych lub w drobnym cukrze. Można również pączki polukrować

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz