czwartek, 20 października 2011

Drożdżowe rogaliki teściowej


Można by o nich napisać,że są sztandarowym wypiekiem mojej teściowej. Pyszne drożdżowe rogaliki bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie. Przepis na nie jest jak perełka wśród przepisów, stąd też postanowiłam uwiecznić go na blogu, by mógł cieszyć kolejne pokolenia. Bardzo gorąco polecam!


Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/3 szkl.cukru
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • 630 g mąki
  • powidła śliwkowe lub krem czekoladowy na nadzienie
  • białko jajka do smarowania

W garnku rozpuścić margarynę i smalec. Zdjąć z ognia i dodać cukier, połowę mleka, cukier waniliowy i sól.

Z pozostałego mleka i drożdży zrobić rozczyn. Można dodać łyżeczkę cukru to szybciej wyrosną.

Do miski wsypać mąkę, wlać przestudzony tłuszcz z garnka i wyrośnięte drożdże. Wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i wstawić do lodówki do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek grubszy trochę niż na pierogi. Rozwałkowane ciasto pokroić nożem na prostokąty, a te z kolei na trójkąty.

Na dłuższym boku nałożyć powidła lub krem czekoladowy, albo jak robi moja teściowa trochę jednego i drugiego i zwijać ruloniki, a następnie kształtować rogaliki.

Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować każdy roztrzepanym białkiem. Piec w temp.180 st.C na zloty kolor ( termoobieg 165-170 st.C).

Upieczone i przestudzone rogaliki polukrować.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz