I choć klasyczne tiramisu nie zawiera owoców to ja jednak jako pierwsze zaprezentuje właśnie takie. Tiramisu z wiśniami łączy w sobie smak klasycznego ciasta włoskiego przełamany kwaskowatymi wiśniami z lekkiego syropu. Pyszne i oryginalne w smaku na pewno będzie idealne na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
- 200 g opakowanie biszkoptów ladyfingers (sponge fingers)
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 kieliszka likieru amaretto lub rumu
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 500 g serka mascarpone (ewentualnie 400 g kremowego serka)
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- około 300 g wydrylowanych wiśni z syropu lub kompotu
- łyżka kakao do posypania
Kawę zaparzyć w szklance wrzątku i ostudzić. Do kawy dodać alkohol i nasączać każdy biszkopcik, a następnie układać spodnią warstwę w przygotowanej formie wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Żółtka ubijać z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodawać po łyżce serka delikatnie mieszając. W przypadku kremowego serka mieszać miotełką do ubijania.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i małymi porcjami dodawać do masy serowej.
Na wcześniej przygotowaną warstwę z nasączonych biszkoptów nałożyć wiśnie, a następnie wyłożyć 2/3 kremu i dokładnie go rozprowadzić.
Na krem nałożyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych w pozostałej mieszance kawy i alkoholu. Biszkopty przykryć resztą kremu. Wygładzić i posypać przesianym kakao.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
jeśli grzeszyć to tylko kolejną porcją tego pysznego ciasta :D
OdpowiedzUsuń