niedziela, 23 października 2011

Tiramisu z wiśniami


I choć klasyczne tiramisu nie zawiera owoców to ja jednak jako pierwsze zaprezentuje właśnie takie. Tiramisu z wiśniami łączy w sobie smak klasycznego ciasta włoskiego przełamany kwaskowatymi wiśniami z lekkiego syropu. Pyszne i oryginalne w smaku na pewno będzie idealne na każdą okazję. Polecam!



Składniki:
  • 200 g opakowanie biszkoptów ladyfingers (sponge fingers)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 kieliszka likieru amaretto lub rumu
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 g serka mascarpone (ewentualnie 400 g kremowego serka)
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • około 300 g wydrylowanych wiśni z syropu lub kompotu
  • łyżka kakao do posypania


Kawę zaparzyć w szklance wrzątku i ostudzić. Do kawy dodać alkohol i nasączać każdy biszkopcik, a następnie układać spodnią warstwę w przygotowanej formie wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.

Żółtka ubijać z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodawać po łyżce serka delikatnie mieszając. W przypadku kremowego serka mieszać miotełką do ubijania.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i małymi porcjami dodawać do masy serowej.

Na wcześniej przygotowaną warstwę z nasączonych biszkoptów nałożyć wiśnie, a następnie wyłożyć 2/3 kremu i dokładnie go rozprowadzić.

Na krem nałożyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych w pozostałej mieszance kawy i alkoholu. Biszkopty przykryć resztą kremu. Wygładzić i posypać przesianym kakao.

Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. jeśli grzeszyć to tylko kolejną porcją tego pysznego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń