środa, 2 listopada 2011

Mleczne bulki (Milk rolls)


To ulubione bułeczki moich maluchów. Są mięciutkie i lekko słodkie. Dziś postanowiłam je zrobić sama. Przepis jest bardzo prosty i przygotowanie również. Bułeczki doskonale nadają się do jedzenia bez dodatków, tak właśnie lubią moje dzieciaczki, ale równie pyszne są z dżemem czy powidłami (tak wolę ja). Polecam!
Inspiracja przepisem z tej strony.


Składniki na około 12 sztuk:
  • 500g mąki
  • 3,5 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • jajko
  • 1 łyżeczka mleka 
  • szczypta soli


Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 12 równych części. 

Z każdego kawałka uformować wałeczek. Układać na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę naciąć głęboko w 3 miejscach najlepiej kuchennymi nożyczkami lub ostrym nożem.

Zostawić na blaszce przykryte ściereczką kuchenną żeby się napuszyły. Po tym czasie posmarować każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka i soli.

Piec w temp. 210 st.C przez 15 min.(termoobieg 185-190st.C przez 10-12 min.).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz