czwartek, 3 listopada 2011

Płatki śniegu (rozetki)


Pewnie wielu z was przypomną czasy dzieciństwa. Dla pozostałych, którym nie przypominają spróbuję określić ich smak. Ciasteczka dziś prezentowane do złudzenia przypominają smakiem i konsystencją popularne chruściki. I choć tez przy nich jest trochę pracy(przy smażeniu szczególnie, gdyż smażymy pojedynczo) to i tak są znacznie szybsze i łatwiejsze w wykonaniu niż tradycyjny chrust. Jedyną wadą może być konieczność posiadania specjalnego przyboru. Polecam!


Składniki:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • około 350 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

 Wszystkie składniki wymieszać jak na ciasto naleśnikowe. W małym garnuszku podgrzać smalec. Tłuszcz musi być trochę gorętszy niż na pączki.

Przed pierwszym zanurzeniem metalowej końcówki należy ją włożyć na kilka sekund do gorącego tłuszczu i później do ciasta. 

Nie zanurzać metalowej rozety zbyt głęboko w cieście - wystarczy samą końcówkę i od razu smażyć na rozgrzanym smalcu przez kilka sekund, aż będą złoto-brązowe.

Usmażone kłaść na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz