wtorek, 1 listopada 2011

Banoffee pie


To dość słodkie ciasto z kremem z mleka skondensowanego. Spód stanowią zmielone herbatniki, można też użyć ciasta kruchego jako spód, ale z ciastkami jest po prostu szybciej. Całość przykryta jest ubitą niesłodzoną śmietaną  z kawałkami bananów. Banany również kładziemy na sam wierzch ciasta. Dla wszystkich amatorów słodkiego mleka z puszki...Polecam!


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm(można użyć większej,wówczas będzie niższe):
  • 200 g herbatników digestive
  • 80 g masła
na krem:
  • 400 g mleka słodzonego w puszce
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
dodatkowo:
  • 3-4 dojrzale banany
  • 300 ml śmietany kremówki (lub w UK double cream)
  • starta czekolada lub słodkie kakao do posypania)

Herbatniki zmielić w malakserze lub walkiem na piasek. Masło rozpuścić i dodać do herbatników. Wymieszać i wyłożyć dno i boki tortownicy. Przez czas przygotowywania kremu schładzać w lodówce.

Na patelni podgrzewać na małym ogniu masło i cukier dopóki się nie rozpuszczą. Następnie wlać mleko i dalej podgrzewać mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia i gorący wylać na schłodzony spód.

Schładzać w lodówce przez min. 2 godziny. Przed podaniem ubić kremówkę i wmieszać kawałki polowy bananów. Śmietanę z bananami wyłożyć na ciasto. 

Wierzch przystroić pozostałymi bananami pokrojonymi w krążki i posypać startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz