Uwielbiam ciasto francuskie w każdej formie i z każdym rodzajem nadzienia. Ciastka francuskie z jabłkiem swoim smakiem przypominają mi dawne specyficzne czasy. Są na pewno jednym z tych smacznych wspomnień. Dzisiaj gotowe ciasto francuskie jest powszechnie dostępne i takie wspomnienia można z powodzeniem odświeżyć. Proste, niezbyt drogie i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 2 duże lub 3 mniejsze jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki rodzynek
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki
Ciasto rozwałkować grubiej niż na pierogi podsypując delikatnie mąką i pociąć na kwadraty. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać resztę składników i wymieszać.
Na środku ułożyć 1-2 łyżki nadzienia jabłkowego i złożyć w trójkąt. Widelcem przycisnąć brzegi, a na środku każdego ciastka zrobić nożem kilka otworów.
Piec w temp. 210 st. C przez ok.15 min na zloty kolor (termoobieg 180-190 st.C około 10-12 min.). Upieczone polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz