piątek, 4 listopada 2011

Francuskie ciastka z jablkami

Uwielbiam ciasto francuskie w każdej formie i z każdym rodzajem nadzienia. Ciastka francuskie z jabłkiem swoim smakiem przypominają mi dawne specyficzne czasy. Są na pewno jednym z tych smacznych wspomnień. Dzisiaj gotowe ciasto francuskie jest powszechnie dostępne i takie wspomnienia można z powodzeniem odświeżyć. Proste, niezbyt drogie i szybkie w przygotowaniu. Polecam!


Składniki:
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 duże lub 3 mniejsze jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki

Ciasto rozwałkować grubiej niż na pierogi podsypując delikatnie mąką i pociąć na kwadraty. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać resztę składników i wymieszać.


Na środku ułożyć 1-2 łyżki nadzienia jabłkowego i złożyć w trójkąt. Widelcem przycisnąć brzegi, a na środku każdego ciastka zrobić nożem kilka otworów.

Piec w temp. 210 st. C przez ok.15 min na zloty kolor (termoobieg 180-190 st.C około 10-12 min.). Upieczone polukrować.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz