środa, 14 grudnia 2011

Czekoladowe trufle z morelami


Właśnie takie trufelki lubię. Wilgotne, słodkie choć nieprzesłodzone, czekoladowe, a cały smak podkreślony odrobiną spirytusu. Dokładnie tak jak w oryginalnych, gotowych,  polskich truflach czekoladowych.Te słodkie kuleczki przygotowuję się dość szybko i w prosty sposób. Myślę, że przez dodatek suszonych moreli i orzechów doskonale nadadzą się na świateczny stół, ale także i bez żadnej szczególnej okazji sprawdzą się w uraczeniu naszych gości czy rozpieszczeniu własnych podniebień. Polecam!


Składniki:
  • 200 g biszkoptów lub suchych herbatników
  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej (wg gustu)
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżki kremowego serka 
  • garść suszonych moreli
  • kieliszek spirytusu
dodatkowo:
  • garść uprażonych orzechów

 Biszkopty rozkruszyć w misce, dodać pokrojone w drobną kostkę morele i rozpuszczoną czekoladę. Następnie wsypać kakao i dodać serek. Na końcu wlać spirytus i ręką wyrobić masę.


Uprażone orzechy posiekać na drobno. Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtaczać je w posiekanych orzechach.


Schłodzić trufelki w lodówce przez min.1 godzinę.


Smacznego!


1 komentarz: