piątek, 16 grudnia 2011

Kruche z dżemem


Naprawdę smaczne ciastka. Lubię kruche ciasteczka w każdym wydaniu, ale te z dżemem zawsze były moimi ulubionymi. Kruchości ciasteczkom nadaję tu użycie mąki krupczatki i masło. W składzie nie ma jajek, więc mogą być z powodzeniem przygotowywane dla osób nań uczulonych. Polecam!
Inspiracja z opakowania mąki Lubella.



Składniki:
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • dżem lub powidła

Drożdże z cukrem wymieszać w śmietanie. Mąkę z masłem posiekać, dodać proszek, sól i śmietanę z cukrem i drożdżami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać ciastka foremką lub szklanką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasteczka kłaść dżem lub powidła.

Piec w temp. 200st.C przez około 15 minut, aż boki ciastek będą złocisto-brązowe (termoobieg 180-185 st.C 10-12 min). Po wystudzeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


1 komentarz: