Naprawdę smaczne ciastka. Lubię kruche ciasteczka w każdym wydaniu, ale te z dżemem zawsze były moimi ulubionymi. Kruchości ciasteczkom nadaję tu użycie mąki krupczatki i masło. W składzie nie ma jajek, więc mogą być z powodzeniem przygotowywane dla osób nań uczulonych. Polecam!
Inspiracja z opakowania mąki Lubella.
Składniki:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- dżem lub powidła
Drożdże z cukrem wymieszać w śmietanie. Mąkę z masłem posiekać, dodać proszek, sól i śmietanę z cukrem i drożdżami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać ciastka foremką lub szklanką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasteczka kłaść dżem lub powidła.
Piec w temp. 200st.C przez około 15 minut, aż boki ciastek będą złocisto-brązowe (termoobieg 180-185 st.C 10-12 min). Po wystudzeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
ale ladniutkie:)
OdpowiedzUsuń