To tak naprawdę babka, która nie należy do tych wilgotnych. Ja osobiście nie przepadam za takimi babkami, dlatego postanowiłam ją wzbogacić kremem śmietanowym, dzięki temu ciasto je się o wiele przyjemniej. Mój starszy syn za kremami nie przepada i zażyczył sobie pozostawienie kilku kawałków bez dodatku śmietany. Dla niego takie ciasto to rodzaj biszkopta, który bardzo lubi.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kisiele (u mnie wiśniowe)
- 1/2 szkl. oleju
dodatkowo:
- 250 ml kremówki
- 4-5 łyżek kremowego serka
- 1/3 słoiczka dżemu (u mnie wiśniowy)
Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i kisielami. Na końcu dodać olej i dokładnie wymieszać.
Gotowe przelać do formy (moze być okrągła lub podłużna). Piec 30 min. w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka (termoobieg 165-170st.C piec nieco krócej). Wystudzić.
Kremówkę ubić i połączyć ze serkiem i dżemem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Smacznego!
Gotowe przelać do formy (moze być okrągła lub podłużna). Piec 30 min. w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka (termoobieg 165-170st.C piec nieco krócej). Wystudzić.
Kremówkę ubić i połączyć ze serkiem i dżemem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz