Nie wszystkie dzieci lubią dość ostry zapach i smak zwykłych pierników. Moje właśnie nie lubią intensywnego zapachu przypraw korzennych. Dlatego dla nich specjalnie wypiekam pierniczki o znikomej ilości przypraw korzennych, a w ich miejsce dodaję więcej cynamonu. Żeby było smacznie i odżywczo dodaje dużo miodu i masło, a nie margarynę. Dla naszych maluchów wszystko co nalepsze! Zaproście swoje dzieci do pomocy przy pieczeniu i przede wszystkim do ozdabiania swoich pierniczków. Moje dzieciaczki właśnie ozdobiły te urocze Mikołaje. Polecam!
Smacznego!
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1,5 szkl. miodu
- 1 szkl. cukru pudru
- 3/4 kost. masła
- jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Miód z cukrem, przyprawami i masłem podgrzewać na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszać i pilnować, żeby masa się nie zagotowała.
Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z solą, sodą i proszkiem do miski. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko.
Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Rozwałkować na pożądana grubość i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C przez 8-10 min.).
Upieczone i wystudzone pierniki polukrować i ozdobić.
urocze :)
OdpowiedzUsuń