sobota, 3 grudnia 2011

Pierniczki dla dzieci

Nie wszystkie dzieci lubią dość ostry zapach i smak zwykłych pierników. Moje właśnie nie lubią intensywnego zapachu przypraw korzennych. Dlatego dla nich specjalnie wypiekam pierniczki o znikomej ilości przypraw korzennych, a w ich miejsce dodaję więcej cynamonu. Żeby było smacznie i odżywczo dodaje dużo miodu i masło, a nie margarynę. Dla naszych maluchów wszystko co nalepsze! Zaproście swoje dzieci do pomocy przy pieczeniu i przede wszystkim do ozdabiania swoich pierniczków. Moje dzieciaczki właśnie ozdobiły te urocze Mikołaje. Polecam!


Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 szkl. miodu
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3/4 kost. masła
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Miód z cukrem, przyprawami i masłem podgrzewać na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszać i pilnować, żeby masa się nie zagotowała.

Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z solą, sodą i proszkiem do miski. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko.

Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Rozwałkować na pożądana grubość i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C przez 8-10 min.).
Upieczone i wystudzone pierniki polukrować i ozdobić.

Smacznego!

1 komentarz: