Jeśli macie ochotę na babkę, a akurat w lodówce brak masła czy margaryny to właśnie ta babka może być doskonałym wyjściem. U mnie tak właśnie się zdarzyło, ale przypomniałam sobie, że gdzieś miałam przepis na babkę z użyciem majonezu. Moja mama dostała go od swojej znajomej p.Krysi, a ja postanowiłam sobie przypomnieć ten smak. Babka jest wilgotna i bardzo pulchna, dosłownie jak gąbka. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. majonezu(o jak najmniej intensywnym zapachu, np.Winiary)
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie wmieszać delikatnie majonez i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać olejek i wymieszane ciasto przelać do formy keksówki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp.200 st.C około 50 minut (termoobieg 180st.C przez 35') do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić i polać polewą czekoladową lub oprószyć pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz