... o bardzo delikatnej teksturze, wyraźnie czekoladowe i wilgotne. Smak mają bardzo zbliżony do murzynka ze serem, mimo iż w cieście nie ma jajek. Wierzch babeczki stanowi masa serowa, przez którą podczas pieczenia przebija się masa czekoladowa nadając atrakcyjności muffinom. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Inspirowałam się przepisem ze strony joyofbaking.com na black bottom cupcakes.Składniki na masę serową:
- 200 g kremowego serka typu philadelphia lub 2-krotnie zmielonego twarogu
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę.
Składniki na ciasto:
- 195 g mąki
- 200 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. wody
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżka octu spirytusowego
Suche, przesiane składniki wymieszać ze sobą i w osobnej misce wymieszać płynne.
Zawartości obu misek wymieszać ze sobą.
Do uszykowanych 12 papilotek rozdzielić przygotowane ciasto. Na wierzchu nałożyć masę serową.
Piec w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C) przez 25 min do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić na kratce.
Podobają mi się:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie, cudowne są i z pewnoscią je wyprobuje.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCzy cukru naprawdę ma być 200g a mąki 195?
OdpowiedzUsuńtak cukru 200g a mąki 195g, takie ilości podaje autorka przepisu. Pozdrawiam;)
Usuńwyszly przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię 😀
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBabeczki czekoladowe bez użycia czekolady?
OdpowiedzUsuń