środa, 16 maja 2012

Czekoladowe muffiny z białym serem


... o bardzo delikatnej teksturze, wyraźnie czekoladowe i wilgotne. Smak mają bardzo zbliżony do murzynka ze serem, mimo iż w cieście nie ma jajek. Wierzch babeczki stanowi masa serowa, przez którą podczas pieczenia przebija się masa czekoladowa nadając atrakcyjności muffinom. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Inspirowałam się przepisem ze strony joyofbaking.com na black bottom cupcakes.


Składniki na masę serową:
  • 200 g kremowego serka typu philadelphia lub 2-krotnie zmielonego twarogu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki

Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę.


Składniki na ciasto:
  • 195 g mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
  •  1 łyżka octu spirytusowego

Suche, przesiane składniki wymieszać ze sobą i w osobnej misce wymieszać płynne.

Zawartości obu misek wymieszać ze sobą.

Do uszykowanych 12 papilotek rozdzielić przygotowane ciasto. Na wierzchu nałożyć masę serową.

Piec w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C) przez 25 min do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić na kratce.

Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenie, cudowne są i z pewnoscią je wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis! Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cukru naprawdę ma być 200g a mąki 195?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak cukru 200g a mąki 195g, takie ilości podaje autorka przepisu. Pozdrawiam;)

      Usuń
  4. wyszly przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki czekoladowe bez użycia czekolady?

    OdpowiedzUsuń