Ciasto z mlekiem skondensowanym jest dość słodkie, wilgotne i sycące. Bardzo smaczne, szczególnie dla osób uwielbiających słodkie mleko z puszki. Bardzo proste w przygotowaniu. Przeważnie piekę je w podłużnej blaszce o wymiarach 25-25 cm. Wówczas ilość składników jest podwojona, tak samo jak i czas pieczenia. Dziś postanowiłam zrobić je w formie babeczek. Użyłam do nich silikonowych papilotek, dzięki czemu babeczki łatwo z nich wyskakują nic nie przywierając. Polecam!
Pomysł zaczerpnięty z programu ,, Na słodko'' Anny Olson na ciasto południowe.
Składniki na 12 babeczek lub ciasto pieczone w keksówce (jeśli pieczemy w foremce o wymiarach 25-25cm należy podwoić ich ilość):
- 150 g suchych herbatników
- 75 g rozpuszczonego masła
- 100 g orzechów wedle gustu; mogą być fistaszki, nerkowce, pecan, włoskie najlepiej uprażone, niesolone
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
Na to rozsypać orzechy i posiekaną czekoladę.
Na koniec wszystko zalać mlekiem.
Piec 30 minut w temp. 160st.C.
Zostawić do całkowitego ostudzenia (1,5-2 h).
Smacznego!
tak dobre że robię je po raz kolejny chyba 3 i napewno nie ostatni hahha
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Po prostu napisze tylko tyle PYSZNEEEEEEEEEEEEEEEEE
OdpowiedzUsuńNAPRAWDĘ POLECAM
kaśka