wtorek, 23 kwietnia 2013

Ciasto z mlekiem skondensowanym (w formie babeczek)



Ciasto z mlekiem skondensowanym jest dość słodkie, wilgotne i sycące. Bardzo smaczne, szczególnie dla osób uwielbiających słodkie mleko z puszki. Bardzo proste w przygotowaniu. Przeważnie piekę je w podłużnej blaszce o wymiarach 25-25 cm. Wówczas ilość składników jest podwojona, tak samo jak i czas pieczenia. Dziś postanowiłam zrobić je w formie babeczek. Użyłam do nich silikonowych papilotek, dzięki czemu babeczki łatwo z nich wyskakują nic nie przywierając. Polecam!
Pomysł zaczerpnięty z programu ,, Na słodko'' Anny Olson na ciasto południowe.

Składniki na 12 babeczek lub ciasto pieczone w keksówce (jeśli pieczemy w foremce o wymiarach 25-25cm należy podwoić ich ilość):
  • 150 g suchych herbatników
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 100 g orzechów wedle gustu; mogą być fistaszki, nerkowce, pecan, włoskie najlepiej uprażone, niesolone
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
Herbatniki zmielić na piasek, najlepiej malakserem. Dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i przełożyć do foremek (foremki).

Na to rozsypać orzechy i posiekaną czekoladę.


 Na koniec wszystko zalać mlekiem.

Piec 30 minut w temp. 160st.C.

Zostawić do całkowitego ostudzenia (1,5-2 h).


Smacznego!



2 komentarze:

  1. tak dobre że robię je po raz kolejny chyba 3 i napewno nie ostatni hahha
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu napisze tylko tyle PYSZNEEEEEEEEEEEEEEEEE
    NAPRAWDĘ POLECAM
    kaśka

    OdpowiedzUsuń