sobota, 4 lutego 2012

Czekoladowy pudding chlebowy (Chocolate Bread Pudding)


Doskonały pomysł na zużycie obeschniętego tostowego chleba lub mlecznych bułek. To bardzo prosty i smaczny deser. Smakuje trochę jak bardzo wilgotna babka czekoladowa. Polecam!
Przepis ze strony videojug.com.

Składniki:
  • 1 bochenek jasnego pieczywa np. chleb tostowy
  • 350 ml mleka
  • 450 ml śmietany kremówki
  • 300 g czekolady
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru

Mleko i śmietanę wlać do rondla. Podgrzewać, a gdy zacznie się gotować wrzucić 200 g czekolady i sól. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż czekolada sie całkowicie rozpuści. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia.


Każdą kromkę chleba pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużej miski.

Jajka i żółtka ubić z cukrem. Dodać do nich około 1/2 szkl. ciepłej masy czekoladowej i zamieszać. Następnie wlać resztę czekoladowej masy. Zamieszać i przelać przez sitko na pokrojony chleb.

Delikatnie zamieszać nalepiej ręką i dodać pozostałą czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Pozostawić chwilę (około 5 min.), żeby chleb nasiąknął czekoladowym płynem.

Przełożyć masę do formy (nalepiej keksówki choć niekoniecznie) i zapiec w piekarniku przez 35-40 min. w temp. 150st.C.

Podawać na ciepło lub zimno, z sosami owocowymi, bitą śmietaną, lodami lub bez dodatków.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz