Doskonały pomysł na zużycie obeschniętego tostowego chleba lub mlecznych bułek. To bardzo prosty i smaczny deser. Smakuje trochę jak bardzo wilgotna babka czekoladowa. Polecam!
Przepis ze strony videojug.com.
Składniki:
- 1 bochenek jasnego pieczywa np. chleb tostowy
- 350 ml mleka
- 450 ml śmietany kremówki
- 300 g czekolady
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
Mleko i śmietanę wlać do rondla. Podgrzewać, a gdy zacznie się gotować wrzucić 200 g czekolady i sól. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż czekolada sie całkowicie rozpuści. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia.
Każdą kromkę chleba pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużej miski.
Jajka i żółtka ubić z cukrem. Dodać do nich około 1/2 szkl. ciepłej masy czekoladowej i zamieszać. Następnie wlać resztę czekoladowej masy. Zamieszać i przelać przez sitko na pokrojony chleb.
Delikatnie zamieszać nalepiej ręką i dodać pozostałą czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Pozostawić chwilę (około 5 min.), żeby chleb nasiąknął czekoladowym płynem.
Przełożyć masę do formy (nalepiej keksówki choć niekoniecznie) i zapiec w piekarniku przez 35-40 min. w temp. 150st.C.
Podawać na ciepło lub zimno, z sosami owocowymi, bitą śmietaną, lodami lub bez dodatków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz