Proste i szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki. Nie trzeba czekać, aż ciasto się wychłodzi czy wyrośnie. Po zagnieceniu od razu rozwałkowujemy i formujemy. Sezon na pączki w pełni, a rogaliki to tak na przełamanie smaku i chwilę odpoczynku przed koleną porcją tłuściutkich pączusi. Skorzystałam z przepisu, który znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Delecta.
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiej margaryny lub masła
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła lub krem czekoladowy na nadzienie
- cukier puder do oprószenia
Mąkę z margaryną posiekać dodać cukier, jako, śmietanę i proszek i zagnieść ciasto. Rozwałkować lekko podsypując mąką. Wyciąć trójkąty. Na każdym włożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć formując rogale.
Ułożyć na blaszce i piec przez 20-25 minut w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C przez 15-18').
Upieczone ostudzić i posypać pudrem.
zwykłe i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;)
OdpowiedzUsuń