Jak sama ich nazwa mówi nie należą do tych chrupiąco -kruszących ciasteczek. Wręcz przeciwnie, ciastka są mocno ciągnące i dość mięciutkie. Bardzo smaczne. Polecam!
Przepis z książki,, Cookies. A collection of 200 delicious recipes''.
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 250 g miękkiego, brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 275 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli (ja dałam tylko szczyptę)
- 200 g czekolady deserowej, posiekanej
- 150 g czekolady mlecznej, posiekanej
Do powstałej masy wsypać mąkę, sodę, kakao i sól i dobrze wymieszać lub zmiksować. Na koniec wsypać po 100 g z każdej czekolady i połączyć z ciastem.
Ciasto nabierać łyżką i kłaść na wyłożona papierem do pieczenia blachę w dość dużej odległości od siebie.
Pozostałą czekoladę podzielić na wszystkie ciasteczka i lekko ją docisnąć.
Piec w temp. 180st.C (170st.C termoobieg) przez około 15 minut. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika i zostawić na blaszce przez kolejne 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz