środa, 24 kwietnia 2013

Mocno ciagutkowe ciastka czekoladowe (The gooiest chocolate cookies)



Jak sama ich nazwa mówi nie należą do tych chrupiąco -kruszących ciasteczek. Wręcz przeciwnie, ciastka są mocno ciągnące i dość mięciutkie. Bardzo smaczne. Polecam!
Przepis z książki,, Cookies. A collection of 200 delicious recipes''.

Składniki:
  • 115 g miękkiego masła
  • 250 g miękkiego, brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 275 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli (ja dałam tylko szczyptę)
  • 200 g czekolady deserowej, posiekanej
  • 150 g czekolady mlecznej, posiekanej
Masło z cukrem ubić na puch. Jajko ubić na kogiel-mogiel i wymieszać z waniliowym aromatem i ciągle miksując dodawać po trochu do ubitego z cukrem masła..

Do powstałej masy wsypać mąkę, sodę, kakao i sól i dobrze wymieszać lub zmiksować. Na koniec wsypać po 100 g z każdej czekolady i połączyć z ciastem.

Ciasto nabierać łyżką  i kłaść na wyłożona papierem do pieczenia blachę w dość dużej odległości od siebie.
Pozostałą czekoladę podzielić na wszystkie ciasteczka  i lekko ją docisnąć.

Piec w temp. 180st.C (170st.C termoobieg) przez około 15 minut. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika i zostawić na blaszce przez kolejne 5 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz