niedziela, 21 kwietnia 2013

Jabłecznik migdałowy



Na kruchym migdałowym spodzie z pianką z białek i kruszonką migdałową. Ciasto bardzo smaczne, nie przesłodzone i łatwe do przygotowania. Polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny lub masła (125g)
  • 1 łyżka kremowego serka lub kwaśnej śmietany
  •  3/4 szkl. cukru pudru
  • płatki migdałowe (około 3 łyżek)
  • kilka (5-6 sztuk)migdałów, orzechów pecan lub włoskich drobno posiekanych (nie muszą być)
  • 1 kg jabłek 
Jabłka obrać pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć, aż zmiękną i utworzy się nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. Dosłodzić wedle uznania.

Z mąki, proszku, soli, cukru, margaryny, żółtek, olejku,orzechów i serka szybko wyrobić ciasto. Jeśli do wyrobienia użyjemy malaksera wówczas nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem w lodówce. W innym wypadku, tzn. przyrabianiu rękami gotowe ciasto należy owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.


Po tym czasie należy wyjąć ciasto z lodówki i na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 24cm na 28cm zetrzeć 3/4 ciasta. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200st.C (termoobieg 180st.C) przez około 15min., albo do momentu gdy boki będą złocistobrązowe.

W czasie, gdy ciasto się podpieka ubić białka i po trochu dodając cukier puder dalej ubijać.

Gdy ciasto już się zapiecze wyjąć je z piekarnika, na nie wyłożyć przygotowane nadzienie jabłkowe, później pianę z białek, a na końcu zetrzeć resztę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasto włożyć spowrotem do pieca i piec jeszcze 20-25 minut.

Po tym czasie wyjąc i zostawić do przestygnięcia na około 30 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz