Bardzo smaczna babka. Wilgotna, mięciutka i słodka z chrupiącą skórką. Dzięki dużej ilości masła i serka kremowego dosłownie rozpływa się w ustach. Absolutnie godna polecenia.
Przepis pochodzi ze strony joyofbaking.com
Składniki na dużą formę z kominkiem (ja piekłam z połowy porcji w mniejszej foremce):
- 390 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (moim zdaniem szczypta wystarczy w zupełności)
- 340 g masła o temp. pokojowej
- 226 g kremowego serka twarogowego (ja użyłam serka typu philadelphia)
- 550 g cukru (w zupełności wystarczy 450-500)
- 2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny (dałam też sok wyciśnięty z połowy cytryny)
- 6 dużych jajek
- dodatkowo dałam garść rodzynek
Do gładkiej masy dodać aromat, skórkę cytrynową i miksując dodawać po jednym jajku. Gdy jajka będą już wmiksowane dodać przesianą mąkę z dodatkami i delikatnie miksować, ale nie za długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Na koniec można dosypać rodzynki.
Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć na nią przygotowane ciasto i piec w temperaturze 180 st.C (termoobieg 165-170 st.C) przez 50-70 minut. (Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).
Po upieczeniu zostawić na jakieś czas, aż przestygnie, a później przełożyć na talerz.
Ciasta nie trzeba lukrować czy posypywać cukrem pudrem, ani tez polewać czekoladą. Jest pyszne podane bez dodatków, choć oczywiście z owocami i śmietaną będzie wyglądało atrakcyjniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz