środa, 22 maja 2013

Skubaniec (Pleśniak)


Najbardziej smakuje mi z agrestem, ale ponieważ nie ma go jeszcze na krzewach zrobiłam z powidłami śliwkowymi. Wyszedł pysznie. Polecam!

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo 1 szklanka cukru do białek
  • kwaśne owoce, dżem lub powidła
Z margaryny, mąki, proszku, smalcu, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Najlepiej użyć malaksera. Będzie szybko i dokładnie.
Powstałe ciasto podzielić na 3 części: małą, średnią i dużą. Część dużą ciasta wyłożyć na blachę, najlepiej z wyłożoną papierem do pieczenia. Do średniej części dodać kakao i zagnieść je jeszcze raz. Powstałe kakao we ciasto poskubać na część jasną wyłożoną już na blaszce.
Na ciemną część ciasta rozłożyć owoce lub przesmarować powidłami.
Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru i wyłożyć na owoce.
Na koniec poskubać najmniejszą część ciasta.
Piec 30-40 minut w temp. 200 st.C (termoobieg 180st.C).

Smacznego!


2 komentarze:

  1. jaka piękna pierzynka u mnie nigdy tak nie wychodzi dlatego wypróbuję ten pzrepis mam nadzieję że mi wyjdzie równie pięknie jak Pani
    pozdrawiam kaśka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję,
    Kasiu kochana na pewno Ci wyjdzie taka sama , a może i lepsza pierzynka. Jeśli coś mogę doradzić to jak najdłuższe ubijanie białek samych a później z cukrem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń