sobota, 15 czerwca 2013

Tort z owocami, bezami i kremem czekoladowym


Czerwiec to u nas dość uroczysty i obfitujący w świętowanie miesiąc. Tym razem urodziny mojego młodszego synka. Dla Niego ten torcik. Prosty i pyszny. Z dodatkami jakie dzieci lubią najbardziej (przynajmniej moje) truskawkami,bezami i czekoladą. 

Składniki na biszkopt (tortownica 23-25 cm śred.):
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/4 szkl. mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Białka z wodą ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Żółtka i przesianą mąkę z proszkiem dodać do ubitej masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach przez krótką chwilę.
Ciasto przełożyć do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wyrównać.
Piec w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C) przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.
Wystudzić.

Składniki na czekoladowy krem:
  • 600 ml śmietany kremówki lub do deserów
  • 3 tabliczki czekolady półsłodkiej
Śmietanę mocno podgrzać i wsypać do niej drobno posiekaną czekoladę. Mieszać tak długo, aż czekolada kompletnie się rozpuści i wstawić do lodówki. Schładzać kilka godzin, a najlepiej przez noc.

dodatkowo:
  • małe bezy (około 30 szt.) 
  • truskawki (około 500 -600 g)
  • kiwi (około 6 sztuk)


Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż 2 razy.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić.

Pierwszy blat biszkopta ułożyć na talerzu i posmarować go kremem. Na krem nałożyć pokrojone w kostkę truskawki i przyłożyć drugą część biszkopta. Tę część również posmarować kremem i nałożyć pokrojone w kostkę kiwi. 

Nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Na bokach powciskać delikatnie bezy, a na wierzchu ozdobić truskawkami i owocami kiwi.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz