środa, 21 sierpnia 2013

Migdałowe ciasteczka Amaretti


Piekłam już wiele razy migdałowe ciastka z różnych przepisów- nie były złe, ale postanowiłam opracować swoja receptę na te pyszności. Po kilku eksperymentach wyszły idealne. Mięciutkie wręcz ciągutkowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 180 g mielonych migdałów
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 2 białka
Migdały wymieszać z cukrem i mąką. Dodać resztę składników i wymieszać (można rękoma).

Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć.

Kuleczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do momentu, aż boki będą złoto-brązowe (jakieś 12-15 minut) w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C).

Smacznego!


1 komentarz:

  1. miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz- to brzmi idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń