poniedziałek, 2 lutego 2015

Czekoladowo - pomarańczowe ciasto bez mąki


Jest po prostu idealne. Mocno czekoladowe a jednocześnie cudownie pomarańczowe.
Ciasto nie zawiera mąki. Jest bardzo wilgotne, ponieważ w jego składzie są zblendowane całe pomarańcze. Bardzo polecam!
Z przepisu Nigelli Lawson.


Składniki:
  • 2 średniej wielkości pomarańcze o cienkiej skórce(około 375g)
  • 250 g drobnego cukru
  • 200g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 6 jaj
  • 50g kakao
Wykonanie:

Pomarańcze gotować na wolnym ogniu przez 2 godz. lub do miękkości ( ja miałam już miękkie po 40 minutach).

Gdy są już miękkie osączyć i ostudzić.  Przeciąć każdą na 4 części, usunąć pestki  i zblendować razem ze skórkami.

Do rozdrobnionych pomarańczy dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować.

Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec około 1h, jednak po upływie 40 minut należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest już gotowe.

Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz