wtorek, 24 lutego 2015

Trufle jak Michałki


Są przepyszne! Jeśli lubicie znane cukierki w czekoladzie Michałki, to na pewno polubicie i te. I tak jak w przypadku białych trufli, są proste i szybkie w przygotowaniu. Jeszcze szybciej znikają z talerza. Polecam!


Składniki:

  • 100g masła o temp. pokojowej
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kremu czekoladowego np.nutella
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/3 szkl. mleka w proszku
  • 50g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Połowę masła rozpuścić i dodać do niego wiórki.

Drugą połowę masła utrzc na puch, dodać nutellę i cukier. Wsypać mleko, orzeszki I rozpuszczone masło z wiórkami. Połączyć wszystkie składniki i z powstałej masy formować kuleczki lub kostki.



Gotowe włożyć do lodówki na 5-10 minut, a po tym czasie każdy cukierek zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. 

Włożyć do lodówki żeby czekolada zastygła.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz