Bardzo popularne w Anglii. W Polsce bardziej pasowałyby na gwiazdkę, ponieważ zawierają dużo suszonych owoców i przyprawy korzenne. Muffiny wzbogacone są marcepanem, który pod wpływem temperatury roztapia się, a po upieczeniu jest jak kruchy cukierek krówka. Przepis z książki BBC Good Food.
Składniki:
- 250 g suszonych owoców(rodzynek, wiśni, żurawiny)
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 175 g masła
- 175 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 5 łyżek mleka
- 175 g masy marcepanowej
- czekoladowe jajka do ozdoby
- lukier
Suszone owoce namoczyć w soku z pomarańczy przynajmniej 1godzine, albo włożyć do mikrofalii na 3 minuty. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka i dalej ucierać/miksować.
Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i przyprawami, dolać mleko i jeszcze chwilę pomiksować.
Formę do babeczek wyłożyć 12 papilotkami. Połowę ciasta rozdzielić do papilotek. Marcepan podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki, które później należy rozpłaszczyć i każdy taki ,, placek'' położyć na ciasto w papilotce, przykryć drugą częścią ciasta.
Piec w 170st.C przez 20-25 minut. Ostudzić.
Na każdej babeczce zrobić kleks z gęstego lukru i do niego przykleić czekoladowe jajka.
Smacznego!
Ślicznie wyglądają z tymi kolorowymi jajeczkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze gin!
Usuń