niedziela, 15 marca 2015

Angielskie Babeczki Wielkanocne (Simnel muffins)



Bardzo popularne w Anglii. W Polsce bardziej pasowałyby na gwiazdkę, ponieważ zawierają dużo suszonych owoców i przyprawy korzenne. Muffiny wzbogacone są marcepanem, który pod wpływem temperatury roztapia się, a po upieczeniu jest jak kruchy cukierek krówka. Przepis z książki BBC Good Food.


Składniki:
  • 250 g suszonych owoców(rodzynek, wiśni, żurawiny)
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy 
  • 175 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 5 łyżek mleka
  • 175 g masy marcepanowej
  • czekoladowe jajka do ozdoby
  • lukier

Suszone owoce namoczyć w soku z pomarańczy przynajmniej 1godzine, albo włożyć do mikrofalii na 3 minuty. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka i dalej ucierać/miksować.

Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i przyprawami, dolać mleko i jeszcze chwilę pomiksować.

Formę do babeczek wyłożyć 12 papilotkami. Połowę ciasta rozdzielić do papilotek. Marcepan podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki, które później należy rozpłaszczyć i każdy taki ,, placek'' położyć na ciasto w papilotce, przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w 170st.C przez 20-25 minut. Ostudzić.

Na każdej babeczce zrobić kleks z gęstego lukru i do niego przykleić czekoladowe jajka.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają z tymi kolorowymi jajeczkami :)

    OdpowiedzUsuń