środa, 4 marca 2015

Ciasto ,, Kinder Bueno''



Wyszło przepysznie! Krem do złudzenia przypomina ten w słynnym batoniku ,, kinder bueno''.Ciasto bardzo smakuje dzieciom. Przepis własny.
Gorąco polecam!


Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki roztopionej margaryny
Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku.

Mąki zmieszać ze sobą, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do masy jajecznej i na najniższych obrotach chwilę wszystko miksować.

Na końcu dodać margarynę.

Masę przelać do standardowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 175st.C.



Składniki na krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 lyzki nutteli
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
Dodatkowe składniki:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady białej
Kremówkę podgrzać z cukrami. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić. 

Masło z nutellą utrzeć na puch. Stopniowo dolewać ostudzoną śmietankę i cały czas miksować.

Na koniec dodać szklankę mleka w proszku. Zmiksować.


Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na spodnim blacie nałożyć krem i przycisnąć drugim.

Czekoladę mleczna i białą rozpuścić w osobnych miseczkach.

Rozpuszczoną czekoladą posmarować wierzch ciasta. Z białej czekolady zrobić linie i wykałaczką przeciągnąć zygzaki.

Ciasta nie trzeba schładzać, przecież kiner bueno nie leży w lodówce ;)

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Co można dodać zamiast mleka w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chcecia wyprobuje Pani przepis. Ale na jaka wielkosc blachy sa te skladniki?

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło zupełnie inne w smaku, nie przypomina kinder bueno :((

    OdpowiedzUsuń