Wyszło przepysznie! Krem do złudzenia przypomina ten w słynnym batoniku ,, kinder bueno''.Ciasto bardzo smakuje dzieciom. Przepis własny.
Gorąco polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. maki pszennej
- 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/4 kostki roztopionej margaryny
Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku.
Mąki zmieszać ze sobą, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do masy jajecznej i na najniższych obrotach chwilę wszystko miksować.
Na końcu dodać margarynę.
Masę przelać do standardowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 175st.C.
Składniki na krem:
- 1 kostka masła
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 lyzki nutteli
- 2/3 szklanki mleka w proszku
Dodatkowe składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady białej
Kremówkę podgrzać z cukrami. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić.
Masło z nutellą utrzeć na puch. Stopniowo dolewać ostudzoną śmietankę i cały czas miksować.
Na koniec dodać szklankę mleka w proszku. Zmiksować.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na spodnim blacie nałożyć krem i przycisnąć drugim.
Czekoladę mleczna i białą rozpuścić w osobnych miseczkach.
Rozpuszczoną czekoladą posmarować wierzch ciasta. Z białej czekolady zrobić linie i wykałaczką przeciągnąć zygzaki.
Ciasta nie trzeba schładzać, przecież kiner bueno nie leży w lodówce ;)
Smacznego!
Co można dodać zamiast mleka w proszku ?
OdpowiedzUsuńZ chcecia wyprobuje Pani przepis. Ale na jaka wielkosc blachy sa te skladniki?
OdpowiedzUsuńwyszło zupełnie inne w smaku, nie przypomina kinder bueno :((
OdpowiedzUsuń