środa, 6 kwietnia 2011

Babka z lemoniadą


Tą babką rozpocznę listę wypieków wielkanocnych, ale także wszystkie posty na moim blogu. Babka prosta w wykonaniu,bardzo puszysta a zarazem wilgotna.Lemoniada sprawia,że babka nie jest sucha i dlatego szybko znika.Bardzo polecam!

Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka lemoniady
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ciemnego 
  • olejek cytrynowy
Wykonanie:

Białka ubić na sztywno(odwrócić miskę do góry dnem,jeśli piana nie spływa lecz sztywno się trzyma dna tzn.że można przerwać ubijanie),dodawać po trochu cukier i znów ubijać,następnie ubijać po jednym żółtku.


Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do ubitych z cukrem jaj. Następnie dodać olej, i lemoniadę.Masę podzielić na dwie części.

Do jednej dodać 2 łyżki kakao,a do drugiej 2 łyżki(dodatkowo,oprócz ilości ,która jest podana w składnikach) mąki pszennej i olejek cytrynowy. Do formy podłużnej wyłożonej nieprzywierającym  papierem do pieczenia lub wysmarowanej i obsypanej bułką tartą wlać najpierw jasną cześć ciasta,a na nią wylać ciasto z dodatkiem kakao.


Widelcem zrobić zygzaki. Piec w temp.180 stopni C przez 50 minut.(jeśli pieczemy w piekarniku z termoobiegiem to zmniejszamy temperaturę do 165-170stopni C). 


Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. mmmmm super wygląda. Zaraz biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  2. babka faktycznie puszysta i wilgotna bardzo smaczna ,na pewno za króluje na moim stole na Wielkanoc ....
    chcemy więcej takich przepisów prostych smacznych i sprawdzonych

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się,że zasmakowala.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń