sobota, 16 kwietnia 2011

Blok czekoladowo-waniliowy


Przypominający smak dzieciństwa. Pyszny, słodki choć bardzo sycący, dlatego nie można go zjeść za dużo. Wyjątek stanowi jedynie mój mąż, który potrafi pochłonąć każdą ilość tego przysmaku, jaką tylko przygotuję i to w zaskakująco krótkim czasie. Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)
  • herbatniki suche 
  • bakalie (rodzynki,orzechy,owoce kandyzowane)
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier , cukier waniliowy i wodę. Wymieszać i zagotować. Odlać szklankę do miski, a do garnka z resztą masła wsypać kakao i jeszcze raz zagotować. 


Obie części lekko wystudzić. Do miski wsypać połowę mleka w proszku, połowę bakalii (ilość i rodzaj bakali w zależności od indywidualnego gustu) i połowę pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać.

Czekoladową część przelać do drugiej miski i zagnieść w niej masę, uprzednio dodając resztę mleka, bakalii i herbatników. 


Folią aluminiową wyłożyć podlużną formę do babki (uciąć więcej, aby móc zaś całość przykryć). Na spód wgnieść jasną część, a na nią część czekoladową. 


Całość przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Kroić jak babkę. 


Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. oficjalnie i bez sciemy... jestem uzalezniona od tego Bloku!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zrobilam ten blok. Jest cudowny w smaku nawet gdy masa jest jeszcze ciepla i mimo to, ze nie mialam wanilii. Bardzo dziekuje za wspanialy przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń