Przypominający smak dzieciństwa. Pyszny, słodki choć bardzo sycący, dlatego nie można go zjeść za dużo. Wyjątek stanowi jedynie mój mąż, który potrafi pochłonąć każdą ilość tego przysmaku, jaką tylko przygotuję i to w zaskakująco krótkim czasie. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 400 g mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)
- herbatniki suche
- bakalie (rodzynki,orzechy,owoce kandyzowane)
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier , cukier waniliowy i wodę. Wymieszać i zagotować. Odlać szklankę do miski, a do garnka z resztą masła wsypać kakao i jeszcze raz zagotować.
Obie części lekko wystudzić. Do miski wsypać połowę mleka w proszku, połowę bakalii (ilość i rodzaj bakali w zależności od indywidualnego gustu) i połowę pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać.
Czekoladową część przelać do drugiej miski i zagnieść w niej masę, uprzednio dodając resztę mleka, bakalii i herbatników.
Folią aluminiową wyłożyć podlużną formę do babki (uciąć więcej, aby móc zaś całość przykryć). Na spód wgnieść jasną część, a na nią część czekoladową.
Całość przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Kroić jak babkę.
Smacznego!
Obie części lekko wystudzić. Do miski wsypać połowę mleka w proszku, połowę bakalii (ilość i rodzaj bakali w zależności od indywidualnego gustu) i połowę pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać.
Czekoladową część przelać do drugiej miski i zagnieść w niej masę, uprzednio dodając resztę mleka, bakalii i herbatników.
Folią aluminiową wyłożyć podlużną formę do babki (uciąć więcej, aby móc zaś całość przykryć). Na spód wgnieść jasną część, a na nią część czekoladową.
Całość przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Kroić jak babkę.
Smacznego!
oficjalnie i bez sciemy... jestem uzalezniona od tego Bloku!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam ten blok. Jest cudowny w smaku nawet gdy masa jest jeszcze ciepla i mimo to, ze nie mialam wanilii. Bardzo dziekuje za wspanialy przepis!!!!
OdpowiedzUsuń