środa, 27 kwietnia 2011

Ciastka na smalcu



Proste składniki, szybkie w przygotowaniu, a ciastka po prostu rewelacyjne. To jakby połączenie ciasta francuskiego i kruchego. Doskonałe również na drugi dzień, choć u mnie w domu nigdy nie mają szans przetrwać do drugiego dnia - są zbyt dobre. Polecam!

 Składniki:
  • 1/2 kg dobrej mąki (typ 450)
  • 250 g smalcu
  • 250 ml gęstej,kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru 
  • nutella lub marmolada owocowa 
Ze wszystkich składników, oprócz nutelli wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyciąć nożem kwadraciki. Na każdym nałożyć nutellę lub marmoladę owocową, zagiąć przeciwlegle rogi każdego ciastka. 
Ułożyć na niewysmarowanej blaszce i piec przez 10 minut w temp.180 st.C. Polukrować. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. własnie skonczyłam piec ciasteczka są przepyszne polecam naprwde ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast śmietany dałam jogurt grecki- wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń