Pyszna drożdżowa chałka, chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku. Doskonała na śniadanko z mlekiem i masełkiem, chociaż niekoniecznie. Bez dodatków jest równie smaczna. To jest wersja podstawowa, ale można ją upiec z kruszonką lub obsypaną płatkami migdałów czy makiem.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 130 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 50 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- jajko do posmarowania chałki
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na gruby prostokąt i pociąć go na 6 pasków. Z każdego paska uformować wałek o długości mniej wiecej 25 cm. Aby uformować chałkę, należy zlepic trzy końce 3 wałków i zapleść warkocz.
Tak uformowane chałki kłaść na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz