środa, 27 kwietnia 2011

Chałki



Pyszna drożdżowa chałka, chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku. Doskonała na śniadanko z mlekiem i masełkiem, chociaż niekoniecznie. Bez dodatków jest równie smaczna. To jest wersja podstawowa, ale można ją upiec z kruszonką lub obsypaną płatkami migdałów czy makiem.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania chałki
Drożdże połączyć z cukrem, jak się rozpłyną przelać do miski z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na gruby prostokąt i pociąć go na 6 pasków. Z każdego paska uformować wałek o długości mniej wiecej 25 cm. Aby uformować chałkę, należy zlepic trzy końce 3 wałków i zapleść warkocz.


Tak uformowane chałki kłaść na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 15-20 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz